Prohledat tento blog

středa 1. května 2013

ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ

Každý cizinec, který chce pobývat v ČR musí být zdravotně pojištěn.
V systému veřejného zdravotního pojištění jsou účastni:
- občani ČR s pobytem v ČR
- cizinci s trvalým pobytem v ČR
- cizinci, kteří jsou zaměstnanci firmy se sídlem v ČR
- žadatelé o mezinárodní ochranu
- azylant, nebo doplňkář, v některých případech i cizinec s vízem strpění pobytu
Do systému veřejného zdravotního pojištění vstoupí osoba podáním žádosti o mezinárodní ochranu, udělením azylu nebo doplňkové ochrany, obdržením trvalého pobytu v ČR, dnem kdy se stane zaměstnancem firmy v ČR nebo narozením – pokud se narodí osobě, jež má v ČR trvalý pobyt. Pokud patříte do systému veřejného ZP, můžete si vybrat pojišťovnu. Kontakty na zdravotní pojišťovny v systému veřejného zdravotního pojištění najdete zde
V systému Komplexního zdravotní pojištění jsou účastni:
- cizinci s dlouhodobým vízem nebo dlouhodobým pobytem – pokud nejsou zaměstnanci firmy se sídlem v ČR
- cizinci s přechodným pobytem rodinného příslušníka EU.
Pojistný limit činí min. 60 000 eur. Toto pojištění je nezbytné uhradit na celou délku pobytu a musí být sjednáno pouze u pojišťovny oprávněné provozovat toto pojištění na území České republiky. V případě podání žádosti o pobyt ze zahraničí, se lze pojistit i u pojišťovny, která funguje i v ostatních členských státech EU nebo EHS a funguje ve státě, jehož je cizinec občanem či ve kterém má povolen pobyt.
Komplexní zdravotní péčí se rozumí zdravotní péče poskytnutá pojištěnému ve smluvních zdravotnických zařízeních pojistitele bez přímé úhrady nákladů na léčení pojištěným s cílem zachovat jeho zdravotní stav z doby před uzavřením pojistné smlouvy. Z tohoto pojištění nesmí být vyloučena preventivní ani dispenzární zdravotní péče ani zdravotní péče související s těhotenstvím pojištěné matky a porodem jejího dítěte. Podmínky úhrady za pojistnou událost a případné výluky z pojištění jsou předmětem smlouvy - buďte všímaví při jejím podpisu. Obyčejně pacient uhradí lékařskou péči přímo a poté vypořádá s pojišťovnou.
Každá pojišťovna má právo klienta nepojistit.
Komplexní zdravotní pojištění můžete uzavřít i těchto pojišťoven:

Žádné komentáře: